Pâine cu iz mediteranean

de ionix in Piine, 6 Dec 2011 | 2591 vizualizari

 

simplă și gustoasă

 

INGREDIENTE

  • 500 g făină neagră de grâu
  • 500 g făină albă de grâu
  • 300 ml lapte călduț
  • 300 ml apă călduță
  • 50 g drojdie proaspătă
  • două linguri cu ulei de măsline extravirgin
  • un vârf de linguriță cu rozmarin măcinat
  • o linguriță cu zahăr
  • o jumătate de linguriță cu sare
  • 1 ou pentru uns
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pâine cu iz mediteranean:

Făina se cerne într-un bol mare, punem sarea și rozmarinul.  Facem o gaură în mijlocul făinii iar acolo vom turna maiaua. 

Facem maiaua într-un bol, în felul următor: punem drojdia fărămițată, 100 ml lapte călduț amestecat cu zahărul și 100 ml apă. Acest amestec îl turnăm în mijlocul făinii, presărăm puțină făină și lăsăm maiaua la dospit vreo 15 minute.

După ce maiaua a stat la dospit o amestecăm cu făină, luând dinspre margine spre interior, și adăugăm și restul de apă și lapte. Aceste ingrediente se toarnă ușor până obținem un aluat ușor de frământat și nelipicios, e posibil să nu fie nevoie de atât de mult lapte sau apă... depinde de cum va absorbi făina ingredientele lichide.

Apoi vom frământa aluatul împreună cu uleiul de măsline, vreo 5-6 minute. 

Se așează aluatul într-o tavă mare rotundă(tava am uns-o cu ulei de măsline și am tapetat-o cu făină), se taie aluatul deasupra în formă de cruce și se dă la dospit într-un loc cald, acoperind cu un prosop curat. Se lasă la dospit vreo 45 de minute.

După ce a crescut frumos, ungem pâinea cu oul bătut și băgăm la cuptor la foc mediu până se rumenește frumos. Eu am ținut-o cam 30 de minute. Se scoate din cuptor, se scoate din tavă și se lasă la răcorit într-un prosop de bumbac sau pe un gratar.

Se servește cu ce doriți dvs. Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

se face testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă miezul pâinii este copt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pâine cu iz mediteranean" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (15)

Mitinita 1

06.12.2011, 20:14

ce frumos e rumenita pe unde ai fost ca ti-am simtit lipsa

mirela0911 1

06.12.2011, 22:12

ce rumena si frumoasa e

nadina73 1

06.12.2011, 23:54

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cornuri fragede pentru un mic dejun delicios